sportsdans pardans standard vals slowfox tango wienervals quickstep latin samba chachacha rumba pasodouble jive 10-dans turneringsdans vild med dans danseskole Aarhus Risskov Peter Kristina StokkebroeHvad er sportsdans

Når vi taler om sportsdans som stilart, drejer det sig om de klassiske standarddanse, som vals, tango, wienervals, slowfox og quickstep; og latindanse som samba, cha-cha-cha, paso double, rumba og jive. Dansene er opringeligt udviklet og undervist som pardanse, mellem hvad der traditionelt kaldes "herre" og "dame", men i dag undervises der i dansene både parvist og enkeltvist, og ser hyppigt pige-pige-par, såvel som dreng-pige-par. Det er derfor ikke afgørende for dig som sportsdanser, om du har en partner eller din partners køn. Sportsdans handler nemlig først og fremmest om at danse!

Fordi sportsdans dækker over både standard og latindanse, der tilsammen tæller 10 forskellige typer danse, vil du med sportsdansen møde en bred vifte af tempoer, stilarter, udtryk og musik på dansegulvet. Fællesnævneren er din partner, og den fortælling, som du med din partner fremfører for publikum på dansegulvet alt afhængigt af, hvilken dans I danser.

Danser man både standard og latin, omtales man oftes som 10-danser, grundet antallet af danse, man dermed danser, men flere par vælger på sigt at specialiserer sig indenfor endten standard og latin.

 

Hvad er standarddans

Når du skal genkende et standardpar på dansegulvet, så kan du som udgangspunkt genkende dem på tøjet, hvor kvinderne danser i lange skørter, lukkede højhælede dansesko og med fuldt opsat hår, mens herrerne er iført et sort kjolesæt, tilbageredt hår og blanke sorte dansesko.

Som nævnt ovenfor, dækker standarddansene over vals, tango, wienervals, slowfox og quickstep, der alle danses ved at parrerne bevæger sig rundt på dansegulvet imod urets retning.

 

Vals

Du har måske hørt valsen omtalt som "engelsk vals". Dette skyldes, at valsen har sin oprindelse i England tilbage i det 19. århundrede. Valsen er en af de mest populærer og bedst kendte standarddanse, som er kendt for sit elegante og yndefulde udtryk, hvor parret med sine langsommelige og flydende bevægelser glider jævnt over dansegulvet. Valsen danses til 3/4 takt musik i et roligt tempo og er typisk en af de første danse en nybegynder introduceres for, da den lægger vægt på grundlæggende danseteknikker som balance og rytme i samarbejde med partneren.

 

Tango

Når du taler om standarddansen tango, må du ej forveksle den med den argentinske tango. Tango som standarddans har nemlig sin oprindelse i Europa, særligt Tyskland, og kendetegnes ved sit elegante og faste udtryk med den faste holdning og staccato bevægelser, med kraftfulde og pludselige hovedbevægelser fra damen. Tango danses til 4/4 takt musik, med koreografien blandt andet byder på dramatiske, glidende bevægelser og markante stop for at understrege musikkens dramatik, hvor du blandt andet får trænet sin kropskontrol, balance, rytme og den flotte faste holdning, som du kender fra standarddansen.

 

Wienvervals

Wienvervalsen har sin navn fra sin oprindelse - Wien. Dansen har mange fællestræk med valsens eleganteog yndefulde udtryk, og flydende bevægelser over gulvet, primært i højre- og venstredrejninger. Wienervalsen danses til 3/4 takt musik, men i et hurtigere tempo end valsen, og du får derfor både trænet din kondition og kropskordination med din partner. Wienervalsen er derfor også ofte brugt som en festlig dans ved formellem begivenheder og bryllupper, hvor den i høj grad også minder om Brudevalsen. Du bliver derfor godt klædt på til bryllupsfesten, hvis du allerede har kendskab til wienervalsen.

 

Slowfox

Slowfox er en af de mere teknisk udfordrende standarddanse, da danseparret giver danset sit elegante og flydende udtryk ved brug af lange skridt, elegante holdning og korrekt, omend mere kompliseret fodarbejde, hvor hæl og tå spiller en væsentlig rolle for det overordnede udtryk af dansen. Derudover kræves der både god balance, kropskontrol og samarbejde i parret, da der danses til 4/4 takt musik i et roligt og kontrolleret tempo, som giver dansen indtryk af ubesværet elegance.

 

Quickstep

Quicksteppen er livlig og energisk, og danses til 4/4 takt musik i et hurtigt tempo. Dansen er derfor også standarddansenes festfyrværkeri, som også er den sidste der danses i turneringsrunder og får derfor godt gang i publikum. Dansen er kendetegnet ved massere af lette spring i forskellige variationer, løbende trin og elegante glid over gulvet, så parrerne når hurtigt og mange gange rundt på dansegulvet i løbet af en quickstep. På grund af det høje tempo og koreografitypen til dansen, kræver dansen både præcision, hurtighed, god kondition og tæt samarbejde med partneren, når parret følges ad over gulvet for at give dansen det lette og humørspredende udtryk. 

 

Hvad er latindans

Latinparret kan genkendes på dansegulvet ved, at kvinderne danser i korte skørter og åbne højhælede danseskole, mens herrerne danser i bukser og typisk åbentstående skjorte.

Latindansene, også kaldet latinamerinske danse, dækker over samba, cha-cha-cha, paso double, rumba og jive, hvor nogle af dansene bevæger sig over dansegulvet imod urets retning, og andre er mere stationere på ét sted på dansegulvet.

 

Samba

Sambaen er en festlig og rytmisk latindans, der stammer fra Brasilien. Parret danser rundt på dansegulvet med karakteristiske hoftebevægelser, hurtigt fodarbejde og energiske trin, så dansen kræver både god kondition, smidighed og rytmesans. Det er derfor også en af de danse, der er en anelse mere teknisk udfordrende, da hoftebevægelserne, fødderne og knæene lige skal trænes til at bevæge sig lidt anerledes, for at give sambaen sit rytmiske og festlige udtryk i samspil med sommerrytmerne vi kender fra de varmere himmelstrøg.

 

Cha-cha-cha

Cha-cha-cha er en livlig og flirtende latindans, der stammer fra Cuba. Den danses til musik i 4/4 takt fyldt med sommerrytmer og godt humør, og er kendt for skarpe hoftebevægelser, rytmiske fødder, chasséer og såkaldte locksteps, som betragtes som cha-cha-cha'ens grundtrin. Dansen er typisk en af de første danse en nybegynder introduceres for, da den lægger vægt på grundlæggende danseteknikker indenfor latindansene, som kan gavne danseren i sin videre læring ud i de øvrige latindanse, grundet den tydelige rytme i dansen og de klassiske danseteknikker der går igen i flere øvrige latindanse.

 

Paso Double

Paso doble er en dramatisk latindans, der stammer fra Spanien. Dansen er inspireret af tyrefægtning, hvor herren skal symbolisere tyrefægteren, og kvinden hans kappe. Dansen er kendt for sine markante, staccato bevægelser, stolte holdning og intense trin, der skaber en dramatisk og teatralsk atmosfære for publikum. Musikken er dramatisk og der danses ofte til melodien España cañí eller variationer af denne, hvor musikken er opsat med flere highlights på samme sted i musikken uanset variationen. Grundet brugen af den samme melodi, vil man ofte se at parrernes koreografier er tilrettelagt, så de matcher melodiens opbygning, karaktertræk igennem musikken, hvor der gøres brug af march- og flamingotrin på passende steder i musikken, ligesom melodiens highlights markeres med kraftfulde positioner, som parret fastholder indtil musikken igen fortsætter. Da dansen består af fast koreograferede trin og trin af forskellige stilarter, er paso doublen en af de mere udfordrende latindanse og derfor en af de sidste danse, der undervises i, og først når danseren har fået god erfaring og træning indenfor de øvrige danse.

 

Rumba

Rumbaen er en sensuel og elegant latindans, der stammer fra Cuba. Den danses til 4/4 musik i et roligt tempo, og er kendt for sine langsomme, forførende bevægelser, elegante hofterotationer der ofte beskrives som 8-taller, og flotte linjer i kroppen, og strakte ben og ankler særligt karakteriserer rumbaen. Dansen er også kendt som den ultimative kærlighedsdans, og parrerne tilrettelægger derfor også ofte sine koreografier så den udtrykker en kærlighedshistorier med følelser, romantisk og en intim atmosfære. Grundet denne dramatik og det rolige tempo, kræver dansen god balance, smidighed og kropskontrol, og er derfor også en af de første danse, som en nybegynder introduceres for da rumbaen skaber et godt fundament for danserens videre læring, og dels grundet den store lighed mellem flere af trinene der er til cha-cha-chaen, hvor rumbaen ofte kan anses som den langsomme og dramatiske version.

 

Jive

Jive er en energisk og sprudlende latindans, der stammer fra USA. Den dases til 4/4 takt musik i højt tempo og kendetegnes ved sine hurtige fødder, chasséer, livlige hop, spark og høje energiniveau. Jiven er derfor også latindansenes festfyrværkeri og er den dans, der afslutter en turneringsrunde i latin, og får derfor gang i publikum og stemningen helt i top. Grundet det høje tempo kræver dansen også høj kondition, smidighed og præcision for at give dansen sit legende og festlige udtryk.

 

Sportsdans hos BEAT FABRIKKEN

Hos BEAT FABRIKKEN er vi et af landets førende danseskoler indenfor sportsdans, og vores dansere tager ofte medaljer med hjem, når de tager til turneringer. Vi har sportsdanserhold på tværs af aldre og niveauer, så du også kan komme til at danse sportsdans uanset om du har danset andre stilarter før, er nybegynder eller skal fortsætte med at udvilke dig som sportsdanser. Vores trænerteam er ligeledes et af de bedste i landet, hvor de flerdobbelte verdens- og europamester Peter og Kristina Stokkebroe leder vores sportsdanserafdeling og står for træning og coaching af vores sportsdansere.

Vi sørger for løbende at træne nye trin i fællesskab på holdene, ligesom der ydes individuel vejledning og træning af de enkelte dansere og partnere i forhold til deres individuelle koreografier. Vi ved, at en god danser kræver ihærdigt og kontinuerligt arbejde på sine grundteknikker, og vi bruger derfor også tid på at styrke disse i hver dans, såvel som danserens balance, kropsholdning, styrke, fleksibilitet, udholdenhed og rytmeforståelse, så du hver træningsgang får skubbet grænserne for, hvad du kan.

Vi træner desuden også turneringsrunder og god skik til turneringer. På vores sportsdanserhold kommer du derfor til at udvikle dig både som sportsdanser og som danser generalt, hvor du får færdigheder og kompetencer med dig, som du også kan bruge inden for andre dansestile, så du kan blive en dygtig og alsidig danser, mens du har det sjovt med dine instruktører og dansekammerater.

Skal du danse med på ét af vores sportsdanshold? Du kan se de fulde oversigt over vores sportsdanserhold her, og enten vælge "Sportsdans" under Holdgrupper eller ved at søge på "sportsdans" i søgefeltet.

 

Enetimer

Som sportsdanser kan der desuden være en øget interessse i at forbedre sig hurtigere og mere intenst, end hvad der kan tilbydes på holdundervisningen. Derfor ser vi ofte, at når dansere når et vist niveau, at der også opstår et ønske om at modtage mere træning og mere intens og fokuseret feedback. Derfor tilbyder BEAT FABRIKKEN også muligheden for at vores sportsdansere kan booke enetimer med vores trænere. Disse enetimer bruges ofte til at give danserne en koreografi til hver dans, de træner i og turnerer med, såvel som udvikling af dansernes individuelle grundteknikker og personale styrker og svagheder, så vi fokuseret og i fællesskab kan løfte danserens niveau til nye højder.

 

Fritræning

Vi ved, at et højt dansemæssigt niveau kræver mange timer i træningssalen, og særligt sportsdans, der er en dansestil der kræver både plads og det rette gulv at træne på, tilbyder BEAT FABRIKKEN muligheden for at tilkøbe fritræningsadgang til vores DanceZone-sal, som altid er ledig til fritræning for vores sportsdansere, med et DanceZone-medlemsskab.

 

Sportsdans som turneringsdisciplin

Ud over at være en dansestil, man bliver i godt humør af og velegnet som konditionstræning, så kan du også tage til turneringer som sportsdanser, både nationalt og internationalt. Der er hvert år flere turneringer, hvor dansere fra alle landets danseskoler mødes og turnerer mod hinanden iført farverige kostumer og opsat hår. Til sportsdansturneringerne er der mulighed for at deltage i kategorierne par og solo inden for den aldersgreuppe og det niveau, der passer til dig på baggrund af din alder og turneringserfaring. Det er derfor heller ikke et krav, at du har en dansepartner, for at kunne deltage i turneringer med din sportsdans.

Der afholdes desuden turneringer indenfor både standard, latin og 10-dans, såvel som i showkategorien indenfor de henholdsvis standard og latin. Der er derfor rig mulighed for at deltage i adskillige turneringer i løbet af året.

 

BEAT FABRIKKEN gør en aktiv indsats for både det danske og internationale sportsdansermiljø

Hos BEAT FABRIKKEN mener vi, at en stor del af danseglæden også liggeri at komme ud af træningssalen og optræde med shows, deltage i turneringen eller bare have mod på at vise familie og venner sine nyeste koreografier. Vi involverer os derfor aktivt i at skabe et stærkt sportsdansermiljø i Århus, resten af Danmark og for hele verden, hvor vores studie i Risskov er blevet et sportsdansermekka, hvor nogle af verdens dygtigste trænere og dansere holder til og dagligt kommer for at arbejde videre på sin dans.

Vi organiserer desuden flere gange om året workshops, turneringer og længerevarende camps i og omkring Århus, hvor BEAT FABRIKKENS dansere altid er stærkt repræsenteret, ligesom både nationale og internationale dansevenner også kommer og deltager.

Vi arrangerer eksempelvist hver februar det spektaktulære Nordic Ball i Hermans i Tivoli Friheden efterfulgt af Nordic Ball Camp, hvor dommere, trænere og dansere fra den absolutte internationale top inviteres til at dømme, undervise og deltage i arrangementet.

Hver sommer afholder vi desuden Summer Dancecamp, som er den største dansecamp i Europa, hvor vi hvert år har mere end 400 dansere fra hele verden, der kommer og besøger os på BGI Akademiet og deltager i campens mere end 20 workshops og oplæg henover en uge. Også her inviterer vi en lang række af verdens dygtigste instruktører til at komme og deltage, ligesom vi dagen før campstart afholder Summer Dancecup.

Hvis du er medlem hos os eller følger med på vores sociale medier, vil du derfor løbende modtage informationer om hvor vores næste sportsdanserevent finder sted, og hvordan du kommer med. Du kan finde vores forskellige sociale medier her.

Vores Samarbejdspartnere